• Project Info
  • New Headquarter taz Newspaper, Berlin, 2018
  • Client
    taz, Die Tageszeitung
  • Architecture
    e2a Piet Eckert and Wim Eckert
  • Structural engineering
    Schnetzer Puskas International / GuD Planungsgesellschaft für Ingenieurbau mbH
  • Planning
    2014-2016
  • Realization
    2016-2018
  • Status
    Built

The architectural design of the new taz house is reminiscent of the Moscow “Schabolowka” radio tower by Wladimir G. Schuchow in the early 1920s, whose structure, designed as a mesh, attained maximum load-bearing capacity with as little material as possible. The radio tower stands as a symbol of a supporting system, in which all elements have to contribute equally and only achieve stability together. It is a system without any hierarchy. The architectural impression of the new house for taz is a symbol for both structure and organization at the same time.

The new building essentially comprises two basements, a ground floor and six generally identical upper floors. The sixth floor is characterized by an extra high building section that does not impair the principle load flow. The same is true for the two-storey room volume on the ground floor and the first floor. The layout of the building can be divided into three parts: A southern part, which will be separated from the future neighboring building by a continuous fire wall, a northern part, and an intermediate middle part, in which the main access staircase is located.

The circumferentially arranged supports were delivered to the building site as prefabricated reinforced concrete pillars, whereas the interior vertical loosely reinforced load-bearing elements were constructed using cast-in-place concrete. Since all floor loads are collected in a concentrated manner along the facade levels as well as on the two house utility access shafts, a deep foundation with bored piles was made for the building. The transfer of the vertical floor loads to the foundation follows the same principle in the repeated standard floors. The ceiling system of the three building parts can be viewed as three stable tabletops. Prefabricated girders were placed on the extensive prestressed reinforced concrete edge beams and grouted with the aid of cast-in-place concrete layer to produce a monolith. The girders are 50 cm high and 2.10 m wide and span 12.50 m unsupported. In order to counteract any deformation, the ribs were already prestressed in the prefabrication factory. The prefabrication of the supports and the joists lead to complex connecting node points.

What is particularly ingenious in the support system is that the vertical load-absorbing elements also guarantee the horizontal reinforcement of the building. As a rule, vertical and horizontal reinforcement of a building are two separate systems which are – more or less coherently – complementary. Often when these two systems are coupled, limitations arise for the user of the rooms. For programmatical and conceptual reasons, this is not the case in the taz new building. Two otherwise separate systems are combined in a single one in an elegant way that offers the user free space and identity.

 

Publications


“taz Publishing House in Berlin” in structure published by DETAIL, Issue 2/2019

“Struktur - Raum - Identität” from the taz special issue, October 2018 (in German)
with kind permission of taz

6th floor, June 27, 2017
6th floor, June 27, 2017
View over the courtyard through the outer staircase
View over the courtyard through the outer staircase
Editorial office and conference room
Editorial office and conference room
View from taz.Panorama
View from taz.Panorama
2nd upper story, open-plan office, view towards the Besselpark
2nd upper story, open-plan office, view towards the Besselpark
Static model with vertical load transfer
Static model with vertical load transfer
Static model with resulting normal forces
Static model with resulting normal forces
Ceiling-/floor connection of two supports
Ceiling-/floor connection of two supports
Cross-sections of the peripheral area of the ceilings and of a prefabricated ceiling rib element
Cross-sections of the peripheral area of the ceilings and of a prefabricated ceiling rib element
RoryGardiner1059c_ 001

By using this website you consent to our use of cookies.

Find out more